Free to play (EU) – Ingyenesen játszható Aion – elemzés

Csapjunk a lovak közé: Jó-e nekünk a free to play vagy sem?

A free to play azt jelenti, hogy játszhatjuk a játékot anélkül, hogy bármit is kéne fizetni. Sok ember általában abban a tévhitben él, hogy ez azt jelenti, hogy ennek semmi féle hátulütője nem lesz. A GameForge mikor megvásárolta az NCsofttól az Aion kiadói jogait, akkor bizony kemény pénzeket letehetett az asztalra ennek érdekében, és mint minden cég, szeretné ha ez a pénz megtérülne és kamatozna, ezáltal egy olyan üzleti modellt kell felállítani, ami megfelel az európai igényeknek. Semmi sincs ingyen ugyebár, tartja a mondás.

Tény, hogy mi európaiak nem szeretünk fizetni. Közép kelet európai emberek főleg nem. Ezáltal a játék ingyenesen játszható lett, de korlátozásokkal. Annak érdekében, hogy ezek a korlátozások elillanjanak, meg kell vásárolni az úgy nevezett Gold Pack itemet, ami minden ilyesmi alól feloldozást jelent. Ez a GameForge fő bevétele. Ám mielőtt elsápadnánk, hogy akkor mégiscsak havidíjat kell fizetni akkor megkönnyebbülhettek -> Nem. Habár brokert nagy általánosságban starter packkel induló játékos nem használhat, a Gold Packet megvásárolhatja játékbeli pénzért amit másik játékos árul. Ennek a költsége relatíve alacsony, így lvl 30-40 környékén már beszerezhető. Saját tapasztalataim alapján gold packre 46os szintig gyakorlatilag nincs is szüksége az embernek.

Miután megvásároltuk Gold Packünket, a játék teljesértékűvé válik, semmilyen hátrányban nem leszünk játékostársainktól. Persze van nekünk egy itemshopunk, ami egy picinyke előnyt azért ad, de nem PvP effektív, az én szempontomból abszolút érdektelen.
Nézzük a negatív oldalát. Sajnos mint várható volt, a gold sellerek (játékbeli pénzt valódi pénzért árulnak) elözönlötték a játékot. A GameForge eleinte komoly korlátozásokkal próbálta megállítani, hogy elárasszák a közös chatet (LFG), sajnos ez nem sikerült, mivel a kinah farmoló botjaik megvették a Gold Packeket és odaadták a spamelés céljából létrehozott accountjaiknak. Ez nagyon idegesítő lett, naponta 7-8 alkalommal is blockolnom kell őket, ezáltal az én drágaságos Rainmeterem link logolós részét valamelyest meg tudjam menteni.

De ez önmagában nem akkora probléma, hogy ne tudnám kijelenteni, hogy a free to play modell bevezetése baromi jó döntés volt, én támogatom. 🙂 Ez a post nem a GameForge megítéléséről szólt, az későbbiekben jön.

Reklámok

14 responses to “Free to play (EU) – Ingyenesen játszható Aion – elemzés

 1. sziia. nagyon jó az oldal, böngészgettem rajta. én a free to playt használom, nemvagyok a pc jatékok nagy híve ezért nem is fizetnék egyikér sem. de ez megért egy próbát (beleszerettem a grafikájába:D) lenne néhány kérdésem, megköszönném ha tudnál segítenii!:) hogy van egy Mage-em, Spiritmaster, teljesen igazad volt, nagyobb szinten rohadt gyenge, 32 lvl de már egy kósza kíváncsi asmo a manduri fortessba 28 levelen épp hogy nem ver el.. :/ ugyh csináltam egy assasint is, haladok vele. ha elég nagy leszek vele, leszek akkora mint a Mage-em, akkormár mennék támadni. azt hogy, hol tehetem meg? tudok a riftekról, szoktunk átjárni portyázgatni többen.de láttam tube-on egy ilyen naaagy asmot, egyilyne fedett cuccban van, védik őt meg hát kész sereggel támadnak az elyosok, valami bázisra törnek be és előhívják. nna, ilyenek hol vannak? hogy találhatok egy ilyen “balhéra”?:D meglesnék egyet közelebbről is:D

  • Szia!

   A mage-ek igen is erős classok, 1v1-ben legalábbis. Sajonos ha több emberrel harcolsz egyszerre akkor viszont könnyen… nagyon is könnyen halnak. Spiritmaster a játék legerősebb classja, nem tanácsolnám, hogy otthagyd. Assassin meg a legszopósabb class, szóval meg fogsz vele szenvedni. Amiről te beszéltél a kommented második felében azok az úgynevezett “siege”-ek, vagyis az ostromok. Ha beírod youtube-ra láthatsz jeleneteket róla. 50 felett Gelkmaros és Inggisonban van 14:00 20:00 kor siege minden nap, abyssban pedig minden nap 22:00kor.

 2. Sziasztok.
  Lenne egy két kérdésem az EU aionnal kapcsolatban.
  Jelenleg NA szerveren játszok egy SM-mel. Átlag kb 350 es pingem van és ez sajna gáz:D Mivel castingos a kari annyira nem gáz főleg h smmel gyakorlatilag bármit megagyalok. Viszont nagyon fáj a szivem egy jó sin-ért, de ilyen ping mellett felesleges lenne felhúznom egyet. Ezért azon gondolkoztam h csinálnék egyet valamelyik EU szerveren. De melyiken? ( a ping miatt)
  Szeretnék megmaradni NA szerveren is ha lehet mert elég jó kis gear-re sikerült szert tennem amit nem szivesen hagynék ott. A kérdésem az lenne h megoldható e valahogy h tudjak játszani EU és NA szerveren anélkül h folyton ide oda kéne installálgatnom a játékot.
  + Esetleg tudna valaki ajánlani nekem egy jó kis szerót amin van jó kis magyar légió + a legalacsonyabb ping.

  előre is thx

 3. Problémaesemény neve: APPCRASH
  Alkalmazásnév: AION.bin
  Alkalmazásverzió: 3012.509.1018.6287
  Alkalmazás időbélyegzője: 507fb169
  Hiba – modul neve: StackHash_0a9e
  Hiba – modul verziója: 0.0.0.0
  Hiba – modul időbélyegzője: 00000000
  Kivételkód: c0000005
  Kivétel – eltolás: 00000000
  Operációs rendszer verziója: 6.1.7601.2.1.0.256.1
  Területibeállítás-azonosító: 1038
  További információk 1: 0a9e
  További információk 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
  További információk 3: 0a9e
  További információk 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

  Nekem játékindításnál ez az ablak jön elő aion game client otcbuildclient32_wogg(30) leállt. V.kinek van v.mi ötlete h. lehetne elindítani,mert a játék elindult a gépemen korábban.

 4. helo lenne egy kérdésem,nem tudok karaktert szeretnék törölni de ezt irja ki : YOU ARE STARTED AND CABBOT ANY more characters. purchase a Gold Pack in the shop to unlock the function

  ilyenkor mi a teendő?esetleg aki tudja meg tudná irni?

 5. Sziasztok. Az volna a kérdésem, hogy van még olyan tört szerver ahol sokan játszanak. Van értelmes piac vagy valami? Mer free play-en nem látok 1 árust sem, Brokerhez Gold Pack kell… Vmi értelmes tört szeró, ahol vannak is? Ilyen 500-1000 környékén hogy játszható legyen a game?:)

  • Nem hiszem, hogy létezik még népes tört szerver. Talán a legnépszerűbb az a Not Aion, de az PVP only. 2-3k forint havonta egy játékért nem sok, megfizethető, ezért a törtszerverek nagy része bezárta már a kapuit.

 6. Ja még annyi hogy embert is alig látok… nem hogy árust

   • És a free szervereken hol vannak a legtöbben?:) mer weboldalon semmi infó ilyesmiről, ami kicsit fusztráló

   • Elnézést a hülye kérdésért. nem néztem meg a linket, azt hittem tört szerók adatai lettek volna:) Még1x elnézést !

    És köszönöm szépen a választ!! Még1x köszi! És azt is hogy ilyen gyorsan válaszoltál!